top of page
  • Writer's picturePascale Vanbutsele

Katten met pit

Updated: Jun 1, 2022

Het was maart 2021 toen ik de referentiefoto zag. Twee katten met expressieve gezichten die duidelijk hun persoonlijkheid tonen. Ik moet toegeven dat ik meer een hondenliefhebber ben, maar deze twee zijn gewoon prachtig. Het blauwe deurkozijn versterkt de kleuren van hun vacht en ik hou van de algemene compositie. Ja, dit zou een mooi kunstproject worden! En ik heb het hele proces gefilmd in time lapse modus.

Referentie foto met pastel schets op de schildersezel
Op de schildersezel, klaar om een nieuw dierenportret te starten

Opstart en achtergrond van het schilderij

Zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien, was de referentiefoto erg goed met heldere kleuren en een mooie compositie. Het deurkozijn was echter scheef in de referentie, dus besloot ik om het recht te maken in het schilderij zelf om het visueel correcter te maken. Ik heb ook de overgang van de vloertegels naar de drempel "opgeschoond" voor een meer esthetisch effect.


Zoals gewoonlijk probeer ik eerst de achtergrond te schilderen voordat ik aan de eigenlijke onderwerpen van het portret begin. Omdat ik rechtshandig ben, begin ik zoveel mogelijk in de linkerbovenhoek en werk ik naar beneden toe, naar de rechter benedenhoek toe. Ik heb de blauwe houten deur links nagemaakt met wat donkerblauwe en donker turquoise pastelpotloden van Faber Castell en Caran d'Ache en wat okers van Carbothello om de beschadigde delen van het hout na te bootsen.


De achtergrond is voornamelijk gemaakt met pastelkrijt van Rembrandt in donker omber, grijs en zwart die zijn uitgevlakt met Sofft paletmessen met sponzen. De vloertegels zijn een willekeurige mix van koele en warme grijstinten samen met wat bleke blauwtinten en roze tinten om de look en feel na te bootsen.


Een kat genaamd Meringue

Dan nu de kat links, ze heet Meringue. Om het schilderij niet te bevlekken ben ik begonnen met haar staart en achterpoten, terwijl ik normaal gesproken met de ogen zou beginnen om wat "leven en ziel" in het portret te krijgen. Ik was dus al een beetje onthutst omdat ik niet op mijn gebruikelijke manier te werk kon gaan, maar dan die strepen op de poten! In beige! Aan die ene achterpoot ben ik dagen bezig geweest om het goed te krijgen. 😣 Ook al is het schilderij een behoorlijk formaat van 40 x 50 cm, het was een heel geklungel om alle strepen op de juiste plaats en in de juiste kleur te krijgen.


Er zijn geen beige pastelpotloden. Je moet de juiste kleur direct op het Pastelmat papier creëren door warme grijzen te mengen met omber, sienna, oker of roze om de juiste tint en waarde te krijgen. Als ik in dit verband over roze begin, kijken veel mensen me vreemd aan 😀. Faber Castell pink 132, caput mortuum 169 en Carbothello pink 681 zijn potloden die ik heel vaak gebruik bij huisdierportretten voor allerlei vachtkleuren. De roze potloden kunnen de okers en gelen afzwakken tot de juiste tint en caput mortuum geeft, net als sienna, zoveel levendigheid aan bruinen en umbers.


Vergeleken met het lichaam, was het schilderen van Meringue's hoofd een makkie. Ja, het was een klein oppervlak om alle markeringen erin te krijgen, maar ik was zo blij dat ik eindelijk de ogen erin kon krijgen en dit kattenportret wat broodnodige karakter kon geven. Als je mijn vorige blogposts in de categorie Op de schildersezel hebt gelezen, weet je dat ik graag een stil gesprek voer met de onderwerpen waar ik aan werk. Ik vind het troostend en bevorderlijk voor het creatieve proces.

Pastelschilderij in uitvoering waarop een kat is geportretteerd
De eerste kat in het portret is klaar

De prachtige Lotus

Hij is echt weelderig, is hij niet, Lotus? Die blik van superioriteit in zijn gezicht, die bijna minachting uitdrukt voor Meringue die naar buiten wil terwijl het nat is en regent. Zo indrukwekkend en majestueus ziet hij eruit! Ik heb me kostelijk geamuseerd met het schilderen van zijn opvallende vacht met deze veelheid aan levendige kleuren.


Tine Bouchat, de eigenaresse van Meringue en Lotus, die ook de referentiefoto maakte, vertelde me dat hun ogen in werkelijkheid blauwer waren dan op de foto, dus heb ik ze wat meer kleur gegeven zonder ze er onnatuurlijk uit te laten zien.

Pastelschilderij van twee katten die in een deuropening staan, klaar om naar buiten te gaan.
Meringue: "Kom op papa Lotus, laten we naar buiten gaan." Lotus: "Ben je gek! Het heeft net geregend, alles is nat!"

Afwerking van het dierenportret

Toen beide katten klaar waren, hoefde ik alleen nog maar de blauwe drempel toe te voegen. Tine vertelde me dat het nat en winderig was toen ze de foto nam. Dat is de reden waarom Meringue's poten en pootjes weerspiegeld worden op het natte oppervlak.


Het schilderen van de drempel was een passend einde van het kunstwerk en de reis. Een eenvoudige taak die me in staat stelde na te denken over wat ik van dit huisdierenportret had geleerd. Wat ik er bijzonder goed aan vind en wat ik misschien anders zou doen in het volgende schilderij. Ik denk dat ik zoveel moeite had met de gestreepte poot omdat ik Meringue niet om hulp kon vragen omdat haar gezicht er nog niet was. Ik weet dat het gek klinkt, maar toen haar gezicht er eenmaal was, leek de rest van het schilderij uit mijn potloden te vloeien. Nog een teken misschien dat het voor mij belangrijk is om vanuit het hART te werken.



P.S. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg 10% korting op je opdracht en de laatste nieuwtjes.




0 views0 comments
bottom of page